28. tammikuuta 2011

Brooklyn-fiilistely ja -ihmettely samassa tarinassa

Uusimmassa Imagessa (1/2011) matkaillaan Brooklynissa, siis New Yorkissa. Jutussa kerrotaan, että jos Brooklyn olisi erillinen kaupunki, se olisi neljänneksi suurin kaupunki Yhdysvalloissa. Tämä tieto oli todella uskomaton ja jäi mietityttämään. Brooklynissa asuu 2,6 miljoonaa ihmistä. Hämmentävää informaatiota alueen suuruudesta, jota en ymmärtänyt edes paikalla ollessani. Brooklyniinhan pitäisi tehdä erillisiä matkoja!

New Yorkin matkalla (vuonna 2009) ajelimme mieheni kanssa metrolla Brooklynin läpi Manhattanilta Brooklynin eteläkärkeen asti eli Coney Islandin alueelle. Olimme lukeneet ennen retkeämme Mondon New York-opasta, jossa kerrottiin tietyssä osassa Brooklynia asuvan juutalaisia ja tietyissä osissa olevan suuria venäläisyhteisöjä. Oli kohtuullisen uskomatonta istua metrossa (joka menee suurimman osan ajasta maanpinnalla) ja nähdä omin silmin/kuulla omin korvin, että okei täällä on nyt oikeasti näitä juutalaisia pyhiä miehiä joka puolella ja muutamien pysäkkien jälkeen venäjä soljui metrovaunuissa. Juurikin Coney Islandin/Brighton Beachin alueella asuu joitakin satojatuhansia venäläisiä sekä neuvostoliitosta paenneiden jälkeläisiä keskellä venäjänkielisiä palveluja: omat radio- ja tv-asemat, päiväkodit, ruokakaupat ja kuppilat.

Paikalla ollessakaan ei tajua, että alue on niin valtaisa kuin Image meille kertoo. Ei todellakaan mitään Manhattanin glamouria, vaan hyvinkin ihan jotain muuta. Miten tämä pikkukaupunki voi olla niin iso?
Ei sitä ymmärrä Manhattanillakaan miten ne kaikki ihmiset mahtuvat sille pienelle saarelle, miten se kaikki on mahdollista?! New York on vain uskomaton.
Suosittelen kaikille New Yorkiin suuntaaville ajamaan vähintään metrolla Brooklynin läpi edestakaisin. New York avautuu totaalisen erilaisena kuin Times Squarella. Ota mukaan kopio Imagen artikkelista, jotta tiedät mille pysäkeille pysähtyä tai käy ainakin päätepysäkin Coney Islandilla/Brighton Beachilla. Paikan olet taatusti nähnyt monissa elokuvissa ja televisiosarjoissa.

Lopuksi voisin vielä hiukan hymistellä sille, miten Miranda oli ihan sekaisin joutuessaan muuttamaan perheineen Brooklyniin. Manhattanin ja Brooklynin välillä menee todistettavasti näppärä metro. Toisaalta pienellä alueella on ihan uskomaton kulttuurien kirjo ja eri kulttuurien toimimisalueet ovat muutamien korttelien kokoisia. Yksi metropysäkin väli on siirtyminen maasta toiseen.

Kuvat ovat Coney Islandilta lokakuulta 2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!