9. helmikuuta 2014

Karitsaloota, joka muuttuu gluteenittomaksi vaiva(ama)tta.

"Mitä sä oot ostanut?" kysyi rakentaja, kun kauppakassista pekonipaketin löysi. Hyvä vaimo osaa aina yllättää.

Mun mielestä pekoni on aina ollut yksi oudoimmista asioista mitä ihmiset syö. Syövät siis siihen malliin, että sitä löytyy aina kaupasta ja varmaan useampaakin merkkiä. (Erikseen on sitten kaikki ne oudot asiat, joita syödään telkkarissa rahavoitto silmissä kiiluen.) Olen kuitenkin itseni kanssa käynyt ajoittain sellaista keskustelua, että jos niitä eläimiä ravinnokseen käyttää, niin sitten pitäisi olla itsessä edes sen verran naista, että syö kaikkea siitä elukasta - ei vaan itselle sopivia osia itselle sopivassa muodossa. (Käydään tätä oppipolkua nyt jonkun matkaa eteenpäin ennen sitä metsästyskortin hankkimista.)

Internet toikin sitten minulle heti mahdollisuuden avata mieltäni, kun uudeksi avokadopastaksi tituleerattu karitsaloota astui kuvioihin erinäisilläkin foorumeilla. Kaupan kautta keittiöön.

Kyse on siis Alexander ja Hanna Gullichsenin reseptistä mallia tämä:

Karitsaloota (ohje on kuudelle, 2 ihmistä söi tästä useamman päivän siis)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
150 g pekonia (paketissa oli 140g)
400 g kaltattuja (säilyke)tomaatteja
pari timjaminoksaa
400 g karitsan lampaan jauhelihaa
mustapippuria
1 lasi punaviiniä
400 g (täysjyvä)makaronia / maissimakaronia (GLUT.)
voita
(rasvaista juustoa) ei koskaan rasvaista juustoa sulkuihin

Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi pekoni, pilko tomaatit ja hienonna timjami. Paista pekonit pannulla, ja siirrä ne lautaselle odottamaan. Kuullota sipulit pannulle jääneessä rasvassa. Lisää jauheliha pannulle ja paista, kunnes se on ruskistunut. Lisää pannulle paistettu pekoni, pippuri, timjami ja viini, kiehauta. Lisää tomaatit ja kiehauta uudelleen. Tarkista maku. Seos saa olla tiiviin makuinen ja melko suolainen, sillä raaka makaroni imee osan mauista uunissa. Lisää seokseen raa’at makaronit ja siirrä koko komeus voideltuun vuokaan. Vuole päälle halutessasi juustoa. Kypsennä makaronilaatikkoa 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Vilkaise välillä uuniin. Jos laatikko alkaa kuivua kypsennyksen aikana, laita päälle folio ja lisää vuokaan tilkka vettä.



Maukas pöperöhän siitä tuli, mutta en usko muuttuvan meillä arkiruoaksi. Ainakaan toistaiseksi. Vielä jäi mieli kapeaksi pekonin suhteen.

4 kommenttia:

  1. Hei pastanpurija, oletko löytänyt jo suosikkisi noista gluteenittomista pastoista? Itselläni kun tuo maissi ja riisikin oli poissa ruokavaliosta, niin en ole oikein osannut kokeilla noita korvaavia tuotteita, mutta jos niitä joskus käyttäisi, niin mielellään tekisi sitten jotain hyvääkin :)

    VastaaPoista
  2. Mä tykkään tuosta maissipastasta. Sillä tulee vatsa täyteen. Siitä saa tarvittaessa sen lohtupasta-fiiliksen. Mä en siis oikein voi syödä sitä itseään maissia maissina - mutta ei se tässä pastassa haittaa kyllä. ...sen verran aloittelija olen, että mä kuvittelen näissä kaikissa gluteenittomissa pastoissa olevan maissi- ja/tai riisitärkkelystä. Olen varmaan väärässä? Jotakin tärkkelystä kai kuitenkin pitää olla? Sä oot käsistä taitava, että en tiiä, jos löytyy itselle sopiva korvikejauho ja lähtisi itse pastakonetta pyöräyttämään. T. Seena

    VastaaPoista
  3. Mistä mä saan karitsaa?

    VastaaPoista
  4. Lampolasta! :) T. Seena

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Ilahduin!