2. marraskuuta 2011

Luumuilua

Luumut on hyviä sellaisinaan, mutta niistä on myös helppo tehdä kaikenlaista iltapaa tai muuta hyvää.

Eilen tein paistettuja luumuja. Paistetut luumut osaa jokainen tehdä, ottaa luumuista kivet pois ja laittaa puolikkaat kuumaan uuniin. Oli mulla eilen oikein ohjekin. Ohjeen lähde Etelä-Suomen Sanomat 27.10.11.

Paistetut luumut

kokonaisia luumuja
fariinisokeria
(konjakkia)
tarjoiluun kermavaahtoa

Voitele vuoka öljyllä. Halkaise luumut ja poista kivet. Laita luumut vuokaan ja ripottele jokaisen luumupuolikkaan keskelle teelusikallinen fariinisokeria ja muutama tippa konjakkia. Konjakki ei ole välttämätön, mutta antaa juhlavan maun. Paista 200 asteessa kunnes luumu on kypsää, noin 20 minuuttia.

Kermavaahto korvattiin vaniljakastikkeella. Tänään söin loput ja oliko maukasta kastikkeeksi jähmettynyt luumujen neste ja fariinisokeri? Oli.

Joku viikko sitten tein sellaista luumupaistosta, jota syötiin aika monta päivää ---ja se vaan parani ja parani koko ajan.

Luumupaistos (8-10 annosta)

250g voita (vinkki: Rainbow`lla on luomuvoita 250g-paketeissa)
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kidesokeria (ennen vanhaan ohjeissa puhuttiin vaan sokerista)
2 dl fariinisokeria
10 luumua

Uuni 175c-asteeseen. Nypi voi, jauhot ja sokerit kulhoon murumaiseksi seokseksi. Laita hetkeksi jääkaappiin. Huuhtele luumut ja poista niistä kivet. Leikkaa luumut neljään osaan (mä laitoin kyllä puoliksi) ja nosta voidellun uunivuoan pohjalle. Ripottele taikina päälle (mun salaisuus oli se, että tein tän kapeaan uunivuokaan ja pystyin painelemaan taikinan luumujen päälle kanneksi, enkä ripoittelemaan päälle). Paista uunin alatasossa 30-45 min / kauniin kullanruskeaksi. Tarjoa suoraan vuoasta jäätelön tms. kanssa. Mä paistoin vähän pidempään, koska tein taikinasta sen kannen. Tää oli hyvää heti ja myös kylmänä parin päivän päästä. 
Tämä ohje on Koti ja Keittiö-lehdestä 9/11. Kuva oma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!