2. tammikuuta 2015

Sokeriaddikti ilmoittautuu.

Vuosi ja kolme kuukautta sitten päätin, että vähennän ihan huomattavasti gluteeinin käyttöä, koska halusin tehdä parhaani estääkseni/hidastaakseni seuraavan autoimmuunitaudin puhkeamista kehooni crohnin taudin seuraksi. Päätös on pitänyt ja se on ollut yllättävänkin helppoa ja laittanut miettimään ruokavaliohommia muutenkin. Gluteenittomaan (98%) ruokavalioon siirtymistä mietin pitkään - oli vaikea nähdä elämää ilman pastaa ja croisantteja - leipää, korvapuusteja, lakritsia, olutta. Nyt jälkikäteen tuntuu ihan käsittämättömältä, että aikuinen ihminen oikein miettimällä miettii, että croisanttia ilman ei ehkä pysty olemaan. Jotenkin tuo päätös pyöri loppuvaiheessa todella tuon rasvarinkelin ympärillä. Sovin jopa itseni kanssa, että croisanttiin pidän veto-oikeuden - nyt se on kääntynyt jopa niin että nimenomaan croisantin kohdalla en anna periksi.

Koko tämän gluteenittoman vuoden ja kolme kuukautta olen sitten miettinyt sokeria ja sen vähintään yhtä suurta merkitystä autoimmuunitaudeille kuin vehnällä. Tiedän, että sokerin käyttöä pitäisi vähentää ihan olennaisesti ja nyt olen taas niiden samojen kysymysten äärellä - joiden ei pitäisi olla aikuisten elämää - että miten sitä voisi olla ilman sokeria. Rakastan kaikkea makeaa. Yhden merkittävän askeleen olen jo ottanut, kun olen valkoiset jauhot saanut pois ruokavaliota - huonoja hiilareita on jo vähennetty.

Niin. Töissä on muutamien työkavereiden kanssa alkamassa tänään sokeriton 30 päivää. Alunperin oli tarkoitus olla syömättä karkkia, jota meillä on töissä paljon tarjolla - ja paljon sitä myös menee. Sitten se laajeni muuhun makeaan --- ja nyt vähitellen muihinkin huonoihin hiilareihin.

Toisille tämmöinen 30 päivän herkkulakko voi olla aika so last season, toisilla saattaa mennä 30 päivää ilman makeaa ilman sen kummempia lakkoja - ja sitten ollaan me, joille tää on so this season ja tuskaisia päiviä tulossa.

1. Oletko kuluneen vuoden aikana syönyt enemmän makeisia kuin olet ajatellut ja/tai jatkanut niiden syömistä, vaikka olet päättänyt lopettavasi?
2. Oletko kuluneen vuoden aikana lyönyt laimin arkisia toimiasi, koska olet syönyt liikaa makeisia?
3. Oletko kuluneen vuoden aikana tuntenut, että haluat tai että sinun täytyy muuttaa syömistottumuksiasi tai tapaasi syödä makeaa?
4. Onko kuluneen vuoden aikana joku, esimerkiksi perheenjäsenesi tai ystäväsi, valittanut syömiesi makeisten määrästä?
5. Oletko kuluneen vuoden aikana ajatellut pakkomielteisesti, koska saat syödä tai ostaa makeisia?
6. Oletko kuluneen vuoden aikana käyttänyt makeisia tukahduttaaksesi tunneperäistä epämukavaa oloa kuten alakuloisuutta, vihaa tai surumielisyyttä?

Jos vastasit kahteen tai useampaan kysymykseen myöntävästi, vaara on suuri, että sinulle on kehittynyt väärinkäyttö- tai riippuvuussuhde sokeriin. 


Juu vastasin kyllä kahteen tai useampaan kysymykseen. Nyt pitää enää selvittää onko mulla väärinkäyttö- vai riippuvuussuhde - tai molemmat.(kyselyn lähde: Sokeripommi, Eroon sokeririippuvuudesta / Jonsson & Nordström)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!