11. lokakuuta 2013

Lihaton lokakuu: Vihreä kasvissosekeitto, punajuurileipä, paprikahummus sekä karpalokaurakeksit

Tänään tein ruoaksi sosekeittoa ja siihen rinnalle sitten leipää. Uuni tuli taas lämmitettyä, niin siinä samalla leivän päälle suositeltu paprikahummus ja vielä keksejä oheen. Kuuma uuni aina tehokäyttöön.

Hyvä setti tuli ja näistä syödään muutama päivä. Kaikki tuli ihan perusaineista ja edullisesti. Uuden keittiön uuniakin oppii käyttämään.


Vipeltäjän vihreä kasvissosekeitto
(Mikä vipeltäjä, en tiedä? Pirkka.fi:n resepti)

7 dl vettä
6 keskikokoista perunaa (puikuloita laitoin kahdeksan)
3 dl herneitä (pakastepussillisen laitoin, muutaman jätin koristeeksi)
1 pieni sipuli
100g Italian yrtit tuorejuustoa tmv.
(1/2 - 1tl suolaa, en laittanut, tuorejuustossa on vähän suolaa)

Kuori perunat ja sipuli. Paloittele perunat ja hienonna sipuli. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen perunat, herneet ja sipuli. Keitä kasviksia kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Nosta kattila pois liedeltä ja soseuta kasvikset sauvasekoittimella tasaiseksi. Siirrä kattila takaisin liedelle ja lisää tuorejuusto. Sekoita ja kiehauta keittoa sen verran, että juusto sulaa. Lisää tarvittaessa suolaa. J.K. Mä laitoin tuorejuuston tuossa soseutuksen yhteydessä, ei tarvinnut enää uudestaan nostaa liedelle. Keitto on nopea, helppo ja vielä hyvänmakuinenkin.


Punajuuri-peltileipä (Tämän reseptin löysin Chocochili-blogista, kuivat aineet hiukan muokattu tässä oman kaapin sisällön mukaisiksi.)

4 dl vehnäjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruishiutaleita
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
6 dl vettä (42 °C)
0,5 dl rapsiöljyä
100 g punajuurta raastettuna (1 keskikokoinen punajuuri)
kaurahiutaleita leivän pinnalle


Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää vesi ja öljy sekä punajuuriraaste. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä leivinpaperi uunipellille ja ripottele sen päälle hiukan jauhoja. Levitä taikina pellille. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Anna taikinan kohota puolisen tuntia. Leikkaa esim. veitsellä ruudut leivän pinnalle. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Paprikahummus (Tämä resepti myös Chocochili-blogista.)
2 paprikaa
1 tlk kikherneitä
1 valkosipulin kynsi
kylmäpuristettua oliiviöljyä
suolaa

Leikkaa paprikat puoliksi ja laita ne uunipellille kuori ylöspäin. Paahda paprikoita grillivastuksen alla 250 asteessa kunnes kuori alkaa mustua (noin 10 minuuttia). Siirrä paprikat kannelliseen rasiaan ja anna jäähtyä (rasiaan kerääntyvä kosteus helpottaa kuoren irrottamista). Kuori paprikat. Huuhtele ja valuta kikherneet. Soseuta kikherneet, paprikat ja valkosipulinkynsi sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljyä, kunnes hummuksen koostumus on sopiva. Mausta suolalla.

Pientä makeeta, mutta kuitenkin ihan terveellistä herkkua:

Kaura-karpalopikkuleivät (Myllärin puuropaketin kyljestä nappasin tämän reseptin. Resepti löytyy kuitenkin myös osoitteesta myllarin.fi. Siellä paljon reseptejä Myllärin luomutuotteilla by Tomi Björck.)

100 gvoita
1½ dlsokeria
2 dlkaurahiutaleita (laitoin puolet ruishiutaleita)
1 dlkuivattuja karpaloita
1½ dlvehnäjauhoja
1 tlleivinjauhetta
1kananmuna 

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos voisulaan. Lisää kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi. Nostele lusikalla taikinanokareita pellille. Jätä leviämisvaraa pikkuleipien väliin. Paista 200 °C:ssa 7 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin irrotat pikkuleivät pelliltä. Kuivatut karpalot voit korvata myös rouhitulla pähkinällä. Noin 24 kpl. J.K. Tein isompia, joten ei tullut noin montaa ja paistoaika oli reilusti pidempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!