26. tammikuuta 2014

Gluteeniton Krakova.

Viime viikonvaihteessa vietin pitkän viikonlopun ystävän vieraana Krakovassa. Tämä oli toinen matkani Krakovaan. Kaupunki oli jäänyt mieleen hyvinkin mieluisana ja mielikuva sai kyllä vahvistusta. Yritän muutaman tekstin Krakovasta kirjoitella tänne blogiin muistiin, mutta lähdetään nyt taas tästä olennaisimmasta asiasta eli syömisestä. Viljaton nainen lähti siis Puolaan.

Gluteenittomuus Krakovassa voi olla ongelma tai olla olematta. Hyvä asenne ja pientä esitutkailua, niin homma hoituu. Itse kävin kahdessa ravintolassa, jossa oli gluteenittomuus- (ja myös maidottomuus-, vege- ym. erikoisruokavalio-) merkinnät ruokalistoissa. Ensimmäisen iltana syötiin kuppilassa nimeltä Cafe Mlynek, jonka yhteydessä on myös majoitusta. Oikealle keliaakikolle hyvä paikka siis majoittua gluteenittomien ruokien äärellä. Heillä oli ruokalistalla mm. puolalaisia erikoisuuksia gluteenittomina. Itse söin perunalettuja sienikastikkeella. Iso ja maukas annos. Mlynek sijaitsee Kazimierzin alueella.

Perinteistä puolalaista gluteenittomana Cafe Mlynekissä.
Toinen erikoisruokavaliomerkinnöillä ollut ravintola oli israelilainen, ihanan valoisa ravintola nimeltään Hamsa. Hamsa sijaitsee juutalaiskorttelissa, turismin yhdessä ytimessä. Heidän listallaan oli puolalaista ruokaa kevyempää tarjottavaa. Humuksia ja mezejä oli montaa sorttia sekä niiden kanssa olisi saanut valita kolmesta eri leivästä mieluisimman (ne eivät olleet gluteenittomia) - me otimme kuitenkin suoraan pääruoat kasvisruokalistalta ja jälkkäriksi gluteenitonta suklaakakkua. Kaikki oli oikein hyvää ja kakun kanssa nautin vielä libanonilaisen kahvin, joka kruunasi ruokailun. Herkkua!

Gluteeniton suklaakakku.
Gluteenitonta kasvisherkkua.
Menuu.
Muuten ruokalistoilla on lihaa, kalaa, kasviksia ja perunaa. Paikoissa, ainakin niissä joissa pari päivää Krakovassa viettävä turisti käy, puhutaan englantia ja puhumalla selviää moni asia - kuten ruokavaliotarpeet. Tämä jättiannos, jossa oli erilaisia lihoja, riisiä, perunaa sekä raastesalaatteja kannettiin etemme Pod Wawelem-nimisessä ravintolassa ihan Krakovan linnan kupeessa. Yhtenä iltana syötiin gruusialaisessa ravintolassa, jossa myöskään ruoka ei perustu jauhoille. Gruusialainen ruoka oli kyllä maukasta...nam.

Salaattia saa myös joka ravintolasta ja kuppilasta.
Kondiittoreita ja leipomoita on valtavasti - ja ei siinä viljattoman auta kuin kääntää katseensa toisaalle. Kahviloissa on kuitenkin hyviä jäätelöannoksia, sorbetteja, hedelmäsalaatteja, suklaita sekä mousseja - joten ei viljatonkaan ilman sokerihumalaa Krakovasta selviä. Niin ja ne kaakaot eli sulatetut suklaalevyt eri mausteilla. Suklaanystävääkin saattaa hirvittää, mutta kaikkihan on syötävä/juotava.

Sorbettia ja hedelmiä.
Suklaata ja kermaa. Ihan sitä itseään. Nam ja lopuksi vähän yök.
Päiväretkille tai muuten evääksi löytyy normikaupoista gluteenittomia tuotteita riisikakuista hedelmiin, pähkinöistä maitotuotteisiin jne.suomalaiseen/eurooppalaiseen tapaan.

Puolassa käytetään paljon kiiwiä esim. jogurteissa ja mehuissa. Barbie-mehussakin oli kiiwiä ja mikä positiivisinta, että lapsille (ja minulle) suunnatussa tuotteessa ei ollut lisättyä sokeria.
P.S. Krakovassa on myös useita sushi- sekä muita aasialaisia ravintoloita, joista gluteenitonta varmasti saa helposti. Lisäksi siellä sijaitsee ainakin täällä internetissä paljon kehuja saanut Pod Baranem-niminen ravintola, jossa on laaja gluteeniton lista. Ravintola sijaitsee lähelle Krakovan linnaa. Paikka on mallia fine dining ja minulla oli mukana vain tennarit. Seuraavalla kerralla sitten. Lounasaikaan varmasti myös tennareilla sisään ja ei siellä maksavaa asiakasta tennareissakaan käännytetä. Krakovova on edullinen paikka olla maksava asiakas. Kuppilat ovat myös visuaalisesti kauniita ja niihin on paljon panostettu. Kannattaa käydä mahdollisimman monessa paikassa. Ruoka yhdessä ja jälkkäri toisessa.

J.K. Pari vuotta sitten olin myös Puolassa ja tässä linkki sen reissun ruokamuisteloihin. Silloin ei jauhot olleet vielä esteenä eikä hidasteena.

2 kommenttia:

  1. *REEPS* Ihana toi gruusialainen kun käytät sitä sanaa :D Ja ihana toi "viljaton nainen" :D Ihanaa kun olit!!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Ilahduin!