9. tammikuuta 2014

Gluteeniton hotelliaamiainen

Olen nyt ollut hippasen yli kolme kuukautta gluteenittomalla ruokavaliolla. Olossani en ole huomannut mitään suuria muutoksia. Iho ei ole ehkä ihan niin kuiva kuin yleensä ja ehkä olen hiukan pirteämpi - mutta mikä johtuu ruokavaliosta ja mikä jostain ihan muusta, niin siihen en osaa sanoa. Gluteeniton ruokavalio on kuitenkin tuntunut hyvältä. Nyt kun oikein mietin, niin ehkä vatsa on harvemmin ilmapallona. Uskoni gluteenittoman ruokavalion hyvistä vaikutuksista suoleni sisäseiniin on edelleen kova.

Suosikkiruokani on jo pitkään ollut hotelliaamiainen. Mitä tälle kokemukselle tapahtuu, kun nainen onkin tullut gluteenittomuus-uskoon? Toki kokemus muuttuu, mutta muutoshan on aina hyvästä. Ehkä?

Näiden kolmen kuukauden aikana olen syönyt hotelliaamiaisia viidessä eri hotellissa Suomessa ja Virossa. Kaikkia hotelliaamiaisia on yhdistänyt se, että vaikka niissä ei olisi ollut tarjolla mitään official-gluteenittomia-tuotteita, niin syötävää olisi silti riittänyt moneen lähtöön. Kasviksia, leikkeleitä, juustoja, lämpimiä ruokia ja hedelmiä on aina hyvin tarjolla. Jogurtin ohessa on kaikissa hotelleissa nykyään sellainen määrä kaikenlaisia kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja muita kaikkea-en-edes-tunnista-lisukkeita, että ei voi asiakas olla kuin tyytyväinen. Kaikissa hotelleissa on ollut tarjolla myös ihan gluteenitonta-osastoakin, vähintään riisikakkuja leipäkorissa. Nostetaan nyt kaksi hotellia kuitenkin, jotka ovat jääneet ykkösinä mieleen.

Ihan ensimmäiseksi haluan kehua Scandic Hotel Juliaa, joka sijaitsee Turussa. Gluteenittomien tuotteiden osastolla oli niin montaa sorttia tuotteita, että tuli todellakin valinnanvaikeus. Leipiä oli erilaisia, samoin makeita herkkuja (se amerikkalainen suklaamuffinssi, joka huusi mun nimeä, jäi silti syömättä ja vieläkään en tiedä, että miksi) sekä gluteeniton puuro tuotiin pyydettäessä pöytään. Pussipuuroa, mutta ihan hyvää siitä huolimatta - varsinkin kun palvelu oli asiallisen ystävällistä. Myös gluteenittomia myslejä oli tarjolla ja ehkä jotakin muutakin joka ei nyt tule mieleen. Keksejä oli kolmea eri laatua ja kyllä, maistoin niitä kaikkia (mutta en pullia, enkä muffinsseja, en edes sitä jättimäistä suklaamuffinssia, joka jäi sinne huutamaan mun nimeä, mitä mä oikein ajattelin...). Scandicista haluan vielä sanoa, että heillä on aamiaisella paljon lähiruokaa ja luomua sekä Reilua kauppaakin.

Toiseksi nostetaan esiin Seinäjoen Sokos Hotel Vaakuna. Heilläkin oli hyvä valikoima gluteenittomia tuotteita. Siellä vain tuli esiin se ongelma, että gluteenittomat tuotteet eivät aina ole niin hyviä miltä ne näyttävät ja aamupala voi olla jopa parempi ilman korvikkeita. Maistoin gluteenitonta sämpylää, joka oli kuivakka. Erikseen pyytämällä sai paikallisen leipomon gluteenittoman omenapullan. Sekin oli aika kuivakka. Molemmat tuotteet olisi ehkä parantuneet, jos niille olisi näyttänyt vähän mikroa. Heilläkin oli gluteenitonta pussipuuroa tarjolla, mutta se olisi pitänyt itse sitten mikrotella tai teeveteen pyöräyttää tai jotakin. Edes gluteeniton minä ei tod. rupea hotelliaamiaisella mikrottamaan itselleni leipiä pehmeiksi enkä varsinkaan puuroa valmistamaan. Haloo. Vatsa tuli kuitenkin täyteen ja extraplussana kyseisessä Sokos-hotellissa oli myös marjajauheita tarjolla. Marjajauheet ovat niin kalliita, että niitä ei kotiin raaski ostaa, joten ne lämmittivät mieltä.

Eihän se hotelliaaminen ihan sama ole ilman tuoreita leipiä ja croisantteja - mutta ainakin tässä gluteenittoman kauden kuherruskuukaudella vehnän ohi katsominen ei ole tuntunut liian pahalta. Kaurapuuroa syön edelleen ja jos sitä on hotellissa tarjolla, niin kyllä kiitos tai vielä parempaa...riisipuuroa. Tupla-annos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!