30. maaliskuuta 2011

Pelastetaan Eurooppa(a) jo toista kertaa tällä viikolla.

Kävin eilen sivistämässä itseäni. Kuuntelin Eurooppatiedotuksen luennon otsikolla: "ERVV, EVM, EVVK? Mistä EU-talouden kriisijärjestelyissä on kyse? Mitä ne merkitsevät Suomelle."

Ihminen voi reilussa tunnissa oppia monta asiaa. Opeteltiin näitä uusia ja ihmeellisiä "eurotermejä", ehdittiin käydä läpi syitä ja seurauksia tälle kokonaiskriisille sekä pyöritellä myös yksittäisten maiden tilanteita. Kerrakin kaaviokuvat olivat enemmän avuksi kuin ongelmaksi.

Joskus sanotaan, että tieto luo tuskaa, mutta tässä tapauksessa tieto toi kyllä varmuutta. Nykyään on vaikea seurata uutisia ja oikeasti saada niistä jotakin irti näissä Eurooppa-asioissa. Isoja, isoja kokonaisuuksia käydään läpi parin minuutin spoteissa. Merkel sanoi sitä ja Kiviniemi tätä. Mikä merkitys on uutisilla sanomisista, jos ei edes ymmärrä mikä on Euroopan rahoitusvakausväline tai Euroopan vakausmekanismi. Enkä tarkoita vain teknistä lyhenteiden avaamista, vaan mitä näillä välineillä ja mekanismeilla on tarkoitus tehdä.

EU-myönteinen kirjoittaja nojaa rohkeasti Schengeniin helmikuussa 2009 Luxemburgissa.

Tänään eilisen luennon pitäjä eli neuvotteleva virkamies Matti Salmi Valtionvarainministeriöstä oli tän aiheen kanssa myös Iltalehdessä, koska kiertää ympäri Suomea pitämässä näitä tilaisuuksia. Tärkeimmät pointit oli kerätty myös siihen artikkeliin. Slovakian tilanne on aika kaukana siitä mitä herra Soini antaa meidän ymmärtää, Suomen valtionvelka on edelleen akuutimpi huoli veronmaksajalle kuin nämä vakautta tuovat välineet ja se, ettei euro ole luonut tätä lamaa meille, Kreikan lainassa tehtiin nopeita, kriitiikin alle aiheesta laitettuja ratkaisuja jne. Tämän lyhyen oppimäärän perusteella en rupea kuitenkaan tästä asiasta vielä luennoimaan. *hymy*

Kannattaa tutustua asiaan, koska tästä asiasta liikkuu sellaisia populismin kukkasia nyt tuolla vaalikentillä, että asiasta jotakin tietävää varmaan hirvittää. Onneksi (?) aivan liian suuri osa kansanedustajaehdokkaista ei kuitenkaan ymmärrä näistä asioista mitään ja haluavat vain eläkkeet ylös, kaikille töitä sekä hyvän mielen. Kansanedustajana painan sitten sitä nappia, mitä virkamies on minua käskenyt. Valtion virkamiehet (termi sisältää myös virkanaiset) pitää tän meidänkin valtion pyörimässä. Kiitos heille kärsivällisyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!