27. joulukuuta 2013

Gluteeniton joululeipä ja Pipar-kakku.

Joulun jo taakseen jättäneille, tulee joulu taas ensi vuonna tai loppiaiseen asti juhliville on vielä monta hyvää leivontapäivää edessä. Tässä siis vielä muutama gluteeniton jouluresepti, joita meidän joulukoekeittiössämme tänä vuonna testailtiin.

Gluteeniton joululeipä

Leipä tuntui uunista tultuaan kovalta, mutta ei se ollut. Jouluinen maku, mutta rakenne ei se parhain. Tulee kyllä syötyä ihan hyvillä mielin pala kerrallaan, että en haukkumaan kuitenkaan rupea. Graavilohta, kun laittoi palan päälle, niin tuli oikein hyvä combo.

3,5 dl vettä (37c)
1 dl rusinoita
0,5 dl ruokaöljyä
1 pkt hiivaa (50g)
1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
2 dl hasselpähkinöitä
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl suolaa
1 pkt (500g) gluteenitonta jauhoseosta

Mä tein tän pussihiivasta, mutta muuten täysin ohjetta noudattaen. Tehdään ihan normaalisti leipä aineiden mukaisessa järjestyksessä. Sekoitellaan taikina tasaiseksi. Laita taikina voideltuun leipävuokaan. Anna nousta 30 minuuttia. Paista uunin alaosassa toiset 30 minuuttia 200 asteessa. Säilytys muovipussissa jääkaapissa. P.S. Pähkinät ensiksi kuorin ja sitten vedin blenderin kautta muruiksi ja muruja laitoin sitten taikinaan sen pari desiä. Öljyä olisi voinut laittaa vähän enemmän, ehkä se olisi tuonut hiukan lisää kosteutta.

Pipar-kakku (tämä on mun itsekeksimä nimi)

Tämä Pipar-kakku jäi vähimmälle huomiolle jouluna, kun taatelikakku nostettiin ensimmäiseksi pöytään. Taatelikakku paranee päivä päivältä, että kannattaa rohkeasti vain paistella ajoissa. Ei nyt ehkä heti loppiaisen jälkeen ensi joulua ajatellen, mutta ajoissa kuitenkin. Mutta se taatelikakusta, nyt Pipar-kakku:

100g margariinia (lue: voita)
2,5 dl fariinisokeria
3 munaa
4 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
1 pussi piparkakkumaustetta (18-20g)
2 dl vettä
4 rkl puolukkahilloa
jotakin millä voitelet ja kuorrutat kakkuvuoan (minä surrautin pähkinämurskan ihan jauhoksi ja heitin sekaan pari gluteenitonta piparia, hyvin lähti kakku irti vuoasta)

Vatkaa margariini (lue:voi) ja fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen ja sekoita huolellisesti. Yhdistä piparkakkumauste ja jauhot kulhossa. Lisää taikinaan vuorotellen vettä, puolukkahilloa ja jauhoseosta. Voitele ja kuorruta kakkuvuoka. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin tunti. Tästä kakusta tuli tuhti. Onko ne nämä gluteenittomat jauhot, jotka tekee leipomuksista yhdellä palalla jaksaa aika pitkään-tyyppisiä? Puolukkahilloa olisi voinut laittaa isommalla kädellä. Seuraavan kerran, kun leikkaan palan tästä, niin voisi laittaa vähän puolukkahilloa siihen seuraksi.

Näiden ohjeiden lähteenä on: Semperin joulureseptit-esite ja Semperin gluteenittomia jauhoja on meillä tänä joulun ainoastaan käytetty.

Pipar-kakku ja joululeipä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!