22. helmikuuta 2011

Inkiväärileipää ja -keksejä

Tuoretta inkivääriä löytyy ja sille olisi siis hyvä saada käyttöä ennen perjantaita. Googletin inkiväärileivälle reseptiä. Sellainenhan löytyi. Kuukkeli on uskomaton keittokirja. Paistohommiin.

Inkiväärileipä

1 litra puolikarkeita vehnäjauhoja
2,5 dl mannaryynejä (korvasin spelttihiutaleilla nämä)
5 dl kädenlämpöistä vettä
35-50g hiivaa (laitoin pussin kuivahiivaa)
1 rkl suolaa
3-4 tl inkivääriä (laitoin 1tl kuivaa inkivääriä ja loput sitten tuoretta pienennettynä)
1 tl kanelia

Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva (tuorehiiva siis) ja mausteet. Alusta jauhot ja ryynit taikinaan. Kohotan tunnin verran tai kunnes on 2x. Leivo 2-3 leipää. (tuli 2 leipää) Pistelyt haarukalla. (kerrankin muistin pistellä) 200c ja noin 30 minuuttia.



Hyvä leipä tuli. Rapea kuori ja sopivasti inkiväärinen maku. Ei siis mitenkään tiukka maku. Sekaan olisi voinut sopia esim. hienonnettu sipuli ja osan jauhoista olisi voinut korvata muulla kuin pelkällä vehnäjauholla.

Reseptin lähde: arabianherkut.blogspot.com.

Inkivääripikkuleivät

125g voita
1½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1½ rkl vaaleaa siirappia (käytin tummaa)
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi.
  2. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten joukkoon.
  3. Sekoita inkivääri ja siirappi massaan, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita massa tasaiseksi.
  4. Pyöritä tai pursota (mä pyöritin, en ole koskaan pursottanut mitään) pieniä pikkuleipiä uunipellille leivinpaperin päälle ja litistä hieman. Paista uunin alatasolla +200 asteessa noin 8 minuuttia.
  5. Voit halutessasi pyörittää pikkuleivät sokerissa paistamisen jälkeen. (sokeri tarttui vähän huonosti)
Näistä tuli yllättävän hyviä eivätkä maistu joululle. Helppoja olivat myös tehdä. Tosi makeita ovat kyllä. Kolmannen jälkeen tuli jo stoppi. Oletan, että tuon inkiväärin voisi vaihtaa vaikka jonkun sitrushedelmänkuoreen. Pähkinöitä olisi pitänyt kanssa rouhia mukaan.



Reseptin lähde: blogit.mtv3.fi/elamamakeaksi

Vieläkin on inkivääriä jonkun verran jäljellä. Loput taidan keittää iltajuomaksi. Samalla tavalla tulee keiteltyä kreetalaisia yrttejä. Niihin jäin koukkuun jo useampi vuosi sitten. Miksi juuri kreetalaisia yrttejä? Sen takia, että tiedän mistä niitä saa helposti kuivattuina täältä Lahdestakin. Ensimmäinen erä oli omaa maahantuontia. Suosittelen.

Nyt istun ja odotan, että sisäkkö käy siivoamassa keittiön.
Saan istua varmaan aika pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!