22. helmikuuta 2012

Talviretki Puolaan - osa I

Viime viikolla liikkui muutakin kuin kirjeet Suomen ja Kenian välillä. Nimittäin minä lentelin Puolaan ja takaisin. Kävin nauttimassa slaavilaisuudesta (jota nautin mielelläni pienissä erissä, jottei lumo katoa).

Yhden yön vietin Varsovassa. Ystävänpäivän ilta yksinään hotellissa - sniif - no, ei! Mukava ilta kirjojen ja suklaan kera. Mä en ollut koskaan kuullutkaan Fazerin sinisestä mansikalla maustettuna, joten se tarttui lentokentällä minuun kuin takiainen. Tykkäsin kyllä. Varsovassa en tällä kertaa nähnyt muuta kuin hotellin (jossa olin majoittunut aikaisemminkin) ja muutaman korttelin kierroksen, joka sekin päättyi amerikkalaiselle aamupalalle Starbucksiin.


Varsinainen kohde oli sitten ystäväni A:n opiskelukaupunki Lublin, Itä-Puolassa. Lublinissa on noin 350 000 asukasta, joista noin 100 000 on opiskelijoita. Matkasin pikkubussilla reilun parin tunnin matkan Varsovasta Lubliniin. Kesken matkan pysähdyimme ja päättelin autossa olevan jonkun vian. Näin oli ja meidät siirrettiin seuraavaan autoon. Hymyilytti. "Tervetuloa Puolaan!"

Lublinissa A olikin vastassa ja turisteilu sai alkaa! A sai nauttia turisti-jutuista kanssani pari päivää arjen keskellä. Kävimme päivien aikana katsomassa kaikki Lublinin tärkeimmät nähtävyydet, A:n arjen paikkoja ja sitten me syötiin paljon ja isosti! Ruoka on Puolassa maukasta ja slaavilaisen keittiön mukaista. Herkut ovat isoja ja myös maistuvia. Suomalaiselle Puola on vielä hyvin edullinen maa matkustaa. Kävin myös kasvohoidossa, joka oli todella laadukas ja samalla halpa. Kerron teille vielä erikseen eri paikoista, missä käytiin. Päiväretkikin tehtiin. Tää on tosiaan vasta osa I.


Slaavilaiset maat yleensä, ovat mielenkiintoisia ja aina herää monta uutta kysymystä niin historiasta kuin nykyajasta. Toisaalta Puolassa on moni asia hyvin , mutta toisaalta on vielä niin paljon erilaisia epä-alkuisia asioita. Kaikesta näkee, että Puolalla on takanaan loistokas menneisyys. Vanhat kaupungit ovat upeita ja nykyään myös isolta osin kunnostettuja. Neuvostoaikaiset asuintalokompleksit elävät uutta elämää ainakin pintaremonttien myötä. Se, mitä taloissa on sisällä, on varmasti toinen tarina.

Puola on myös hyvä maa shoppailijalle. Tietysti siis pitää hakeutua kaupunkeihin, jos haluaa shoppailla. Lublinissa oli isoja, moderneja kauppakeskuksia, joista löytyy kaikki maailmanmerkit ja ketjuliikkeet sekä omia vaateliikkeitä. Isossa maassa on myös liikkeitä, joista Suomessa vielä odotetaan. Sephora tulee ainakin mieleen. Ystäväni A kertoi, että lähtöhinnat vaatteissa eivät aina ole puolalaisen edullisia, mutta tuotteiden hinnat alentuvat nopeasti ja aina on tuotteita alennuksessa saatavilla. Niin ja kengät, niitä sieltä löytyy.

Aikaisemmin olin vieraillut Krakovassa ja Varsovassa. Krakovaa suosittelen kaikille ja sen ympäristön nähtävyyksiä. Puolassa on myös paljon pienempiä paikkoja, joissa kannattaa käydä. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!