13. lokakuuta 2011

Kävin mä lomalla Afrikassakin...

Loman ensimmäisenä päivänä kävin Kiasmassa katsomassa tän vuoden Arsin, jonka teema on Afrikka. Olin etukäteen hiukan skeptinen, koska minulle oli jostain tullut näyttelystä mielikuva hyvin länsimaisesta afrikkalaisesta taiteesta. Näyttely vei kuitenkin ihan mukanaan. En muistanut miettiä, että oliko länsimainen lähtökohta vai ei. Ehkä vähän oli, mutta ei häiritsevästi. Sopi kuvioon.

Mä en taiteesta ymmärrä mitään muuta kuin mitä itse näen, koen ja mietin. Näyttelyssä on paljon valokuvia, joita tällainen tyhmempikin ymmärtää. Täytyy kyllä sanoa, että monen muunkin teoksen, ei siis pelkästään valokuvien, sanoma aukesi ihan katsomalla. Aukenevat sanomat vaan herättivät sitten lisää sanomia kysymysmerkkejä perässään. Näyttelyn jälkeen myös Afrikkaan liittyvät uutisoinnit ovat osuneet silmiin aikaisempaa aktiivisemmin. Miksi me tiedetään Afrikasta niin vähän? Miksi kaatopaikat ja afrikkalaiset ovat nykyään samoissa kuvissa? Miksi länsimaisilla avustuksilla pystytään ylläpitämään pakolaisleirejä, joissa ihmiset asuvat vuosikymmeniä, mutta rahaa ei ole niin paljon, että heille rakennettaisiin jotain pysyvämpää? Mikä on Afrikka ja ketä ne afrikkalaiset ovat? Mä olen Eurooopasta ja eurooppalainen, kuten myös kerjäävä romanialaismummo Lahden Sokoksen edessä. Miksi nälkiintyneitä lapsia oli uutisissa mun lapsuudessa jatkuvasti, mutta moneen vuoteen ei ollut ja nyt on taas valtava nälänhätä? Pitäisikö Afrikasta uutisoida enemmänkin? Omistaako Aasian rikkaat Afrikan? Siinä joitakin kysymyksiä näin alkuun. Tässä muutamia omia otoksia näyttelystä. Hassua kuvata valokuvia, mutta näin tein kuitenkin. Näyttelyssä on myös paljon mukavia ja toivorikkaita teemoja. Naisasia oli myös hyvin esillä.

Tää on niin naisasiakuva, että miten voikaan olla näin osuva!

Tämä kuva on osa kokonaisuutta, jolla on erikoinen tarina, mutta projektista irrotettunakin tää on kuvana niin monen asian summa.

Tässä teemassa oli myös useita kuvia, joita joutui tuijottamaan ja pitkään.

Tässä näyttelyssä käsiteltiin Kiinan taloudellista vaikutusta Afrikkaan - eikä varsinaisesti hyvällä.

Afrikka ja jätteet on niin surullinen yhdistelmä. Tuntuu, että puoli Afrikkaa saa nykyään pienen elantonsa roskia tonkimalla. Tämä jätteet ja Afrikka on sellainen ilmiö, että pahaa tekee.

Tästä ratsastajasta revittiin jotain otsikkoja keväällä, kun taustalla näkyvä Mannerheim häväistiin tavalla tai toisella tällä taideteoksella. Miten voi joku käydä tässä näyttelyssä ja saada otsikot revittyä tästä teoksesta? Moni muu teos olisi tarvinnut näitä otsikoita, vaikka kuvat elämästä kaatopaikoilla.

Palautetaulusta kommentti. Tämä on todella totta, että afrikkalaista taidetta ei niinkään ole esillä. Enemmän on taidetta, jolla on ymmärrystä laajentavaa merkitystä ja sitä länsimaista näkökulmaa vrs. Afrikka.

Emäntä tulee tsekkaa paikat.

Tässä on Afrikkaa, heimopäällikkö, mutta sehän onkin nainen. Onko se afrikkalaista?

Oh-hoh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahduin!