31. lokakuuta 2012

Kunnallisvaalit lusittu.

Kunnallisvaaleista jäi käteen alhainen äänestysprosentti. Ei ole Suomi enää demokratian kehto. Kansa on jakautunut kahtia, tuloerojen kasvu niittää satoa, ei kaikki enää koe olevansa osa tätä yhteiskuntaa, eivät näe omaa vaikutusmahdollisuutta, eivät luota toiseen suomalaiseen. Surullista.

Iloista oli, että moni tuttu (mm. heistä) pääsivät mukaan valtuustoihin tai varavaltuutetuiksi. Joku muukin oli valmis antamaan koiransa heille hoitoon.

Itsellä meni vaalipäivä aikamoiseksi lusimiseksi kyllä. Kolmetoistatuntia ja risat vaalipaikalla parin voileivän voimalla ja pariin kertaan lasketut äänet, niin johan oli vaalit niin nähty. Vaalien jälkeisenä päivänä yksi työkaveri ihmetteli, että monilta alueilta odoteltiin ääniä hyvinkin pitkälle iltaan. Saatoin ehkä kertoa, että ihan tervetuloa itse kukin vaalivirkailijaksi laskemaan ääniä haluamallaan vauhdilla - pitkääään päivän päätteeksi.

29. lokakuuta 2012

Raksapäivä 194: Ensilumi, takapiha löydetty sekä johtohommia.

Se on rakentajalla yhtä juhlaa, kun ensiksi sataa vettä puolivuotta enemmän kuin vuosikymmeniin ja sitten ensilumi tulee lokakuussa.
Mitä sitä rakentaja voisi enempää pyytääkään!

 Lumi tuli.

 Tämä kaivotötterö pitäisi kuluvalla viikolla kaivaa maan alle.

 Suurimpia muutoksia sitten edellisen päivityksen: meidän takapiha, joka on kaivettu esiin romppeiden alta. Kaivinkone tullee siis tällä viikolla taas käymään. Kaivaa tuon tötterön maahan, siirtelee isoimmat tontille jääneet kivet tontin takareunaan "aidaksi" - ainakin nämä asiat agendalla.

 Tässä nyt tätä seinää ja keskeneräistä terassia. Tämä seinä jää aina kuvaamatta ja eipä tästäkään kuvasta nyt ota mitään tolkkua. Vähän näkyy valkoista tuolla ikkunoiden välissä. Se on väliaikainen ovi ja tämä on siis ns. pääsisäänkäynti. Tuosta kiviseinämästä tulee sitten portaat takapihalle.

 Tässä vielä takapiha, joka tuntui tosi isolta, kun se oli nyt suunnilleen tyhjänä.

 Nämä saattaisi liittyä ilmastointiin. Ilmastointimies on ajoittain vieraillut tontilla.

 Autotallin oveen tuli kokeiluun moottoroitu avaamisjärjestelmä. Se on käyttämätön, mutta oli väärää mallia sen alkuperäiselle ostajalle. Katsotaan jääkö sitten meille. Ei ole vielä asennettu.

 Putkia, johtoja...

 ...sinisiä johtoja....

 ...mustaa letkua...

 ...valkoista johtoa...

 ...valkoista johtoa, vihreää teippiä ja jonkinlainen sähkörasia....

Tämmöisiä johtokuvia ei ole koskaan sisustuslehdissä!


P.S. Koira jo testailee talon ikkunoita.

27. lokakuuta 2012

Eka kerta.

Muutama viikko sitten ostin ensimmäisen kerran ikinä kengät internetin ihmemaailmasta. Minusta kenkien ostaminen sovittamatta on aina ollut ihan liian riskialtista ja olen maailman huonoin mitään palauttamaan, joten kengät on ostettu aina kaupasta. Nyt tuli kuitenkin syysaikaan välttämätön tarve ostaa ns. kesäkengät, mielellään mallia ballerinat. Lokakuu ei ole paras aika ostaa kesäkenkiä kaupasta, mutta internetin ihmemaailmassahan se olikin oikein hyvä aika. Viime kevään ja kesän mallistot olivat hyvillä alennuksilla erinäisissäkin verkkoputiikeissa. Jonkun aikaa laajakaistalla viiletin menemään ja sitten silmiini osuivat nämä: niistä ei puuttunut kuin valmiiksi minun nimeni kirjailtuna kylkiin.


Kyseisessä verkkokaupassa niitä oli jäljellä tasan yksi pari ja se oli kokoa 39. Hinta oli mukavasti punaisella. Tässä vaiheessa voin tunnustaa, että sisälläni asuu pieni Tommy-tyttö. Lähdin säntäilemään kohti komeroa, josta löytyy yhdet kyseisen merkin sandaalit ja toisesta komerosta kaivettiin kyseisen merkin kumisaappaat - ja ne olivat molemmat kokoa 39. Lopun varmasti arvaatte. A woman's got to do, what a woman´s got to do.


Muutaman päivän päästä he olivatkin sitten noudettavissa postista. Miten se materia saa ihmisen niin onnelliseksi? Toisaalta ostaessaan jotain, joka tekee niiiiin onnelliseksi, niin silloin uskon tuotteen olevan käytössä pitkään ja sitä ei ihan heti vaihda johonkin toiseen vastaavaan tuotteeseen. Kyllä mä kuitenkin olen ihan fiksu kuluttaja (yritän ainakin), vaikka olen in luuuv ihan hassuihin asioihin...kuten Hilfigerin tuotteisiin, sini-valkoraidallisiin asioihin ja kauniisiin pakkauksiin (+alennettuihin hintoihin) . Katos vaan ne kaikki yhdistyivät tässä ostoksessa.


Tämä laatikkokin saa minut iloiseksi. Laatikossa on jopa magneetti avaamista/sulkemista varten. Siellä on silkkipaperia ja tikut, jotka pitävät kenkiä muodossaan. Tykkään. Ballerinat lähtee mukaan ensi kuun matkalle ja sitten niitä käytetään varmasti sisäkenkinä töissä talvella. Välillä he lepäävät tässä laatikossa silkkipaperin kanssa.

Sano se äänelläsi.

Huomenna sitten kunnallisvaalit. Kävin itse jo tylsästi ennakkoäänestämässä, koska olen menossa vastaanottamaan ääniä huomenna vaalilautakuntaan. Ennakkoäänestämisen jälkeen ei tullut edes vaalikahveja juotua. Jäi juomatta myös monarkia-kahvit Madeleinen kihlajaisten kunniaksi.

Moni kuitenkin vielä miettii, että ketä sitä äänestäisi? Toivottavasti kuitenkin harva miettii, että äänestäisikö ylipäätänsä. Jos sellaista käy mielessä, niin kannattaa antaa ajatus kaikille heille kanssasisarille ja -veljille, joilla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta osallistua omiin asioihin vaikuttamiseen. Äänestysoikeus ei ole mikään itsestäänselvä, globaali oikeus. Se on meidän etuoikeutemme. Jos sinä et äänestä, niin kyllä joku toinen päättää sinun puolestasi kuka niitä hommia siellä jatkossa pyörittää. Amen.

Keräsin tähän muutamia lähinnä töiden ja järjestöhommien kautta tutuksi tulleita loistavia ehdokkaita. Ehdokaslistoja tuossa kävin läpi ja tutuista keräsin listalle nämä. Heitä kaikkia yhdistää se, että he ovat nuoresta asti olleet tekemässä juttuja muiden eteen. He ovat lähteneet tuottamaan yhteistä hyvää omasta tahdostaan, ei sen takia, että tästä politiikkajutusta voi saada itsellensä näkyvyyttä. He ovat aina hoitaneet kaikki hommat, joita on yhdessä tehty - ei ole tarttenut perään soitella. Heille kaikille antaisin koirani hoitoon.

Espoo
Janna Koivisto (vihr)

Helsinki
Meeri Kuikka (vihr)
Laura Simik (kok)
Jan. D. Oker-Blom (rkp)
Jani Ryhänen (sdp)

Hyvinkää
Antti Salonen (ps)

Oulu
Heikki Kaisto (kesk)

Pyhäjoki
Marjaana Manninen (kesk)

Raahe
Niko Peltokangas (vas)

Tampere
Riikka Töytäri (kok) 


P.S. Itse mietin lähinnä, että äänestäisikö demareita vai vihreitä? Päädyin sitten demareihin, koska halusin antaa ääneni tekijälle - ja demarilistoilta löytyi mielestäni nainen, josta kuuluu vaalien välilläkin - joten annoin ääneni numerolle 18, Sirkku Hilden. Vaalisalaisuudesta mä olen luopunut, vaikka muuten (punavihreä) konservatiivi olenkin, tai ainakin haluaisin olla. ....nyt me lähdetään keittiökauppaan, kyllä - niitä piti kilpailuttaa.

21. lokakuuta 2012

Puuhääpäivä sopii rakentajille.

Eilen meillä tuli rakentajan kanssa viisi vuotta avioelämää täyteen ja tämä on jo kymmenes yhteinen syksy. Me muodostetaan hyvä tiimi, turvallinen koti, elämän turvaverkko ja onni. Siihen on hyvä rakentaa muutakin kuin taloa. Puuhääpäivä sopiikin sopivasti puutaloa rakentaville.

...vaikka arjessa on onni, niin silti oli mukavaa, kun....

...rakentaja pakkasi eilen minut ja koiran autoon muutaman nyssäkän kanssa. Rakentaja oli hoitanut hääpäivän yllätysohjelman. Päädyimme Vierumäen Scandiciin. Söimme hyvin, lepäsimme paljon, minä myös vähän urheilin, mies lepäsi lisää rakentajan arkea pois. Ihana irtiotto arjesta. Pääsi käymään kuntosalilla, saunassa, metsässä ja sai keinua keinutuolissa nauttien cappuccinosta ja takasta. Suosikkiruokaani eli hotellin aamiaista oli toki myös tarjolla. Parhaassa seurassa irtiottoa arjesta. Mukava, kun koirakin pääsi mukaan.


20. lokakuuta 2012

Miten keittiö ostetaan?

Mä en ole silleen onnellisessa asemassa, että mulla olisi joku visio unelmieni keittiöstä. Keittiöitä on ollut ja mennyt. Peiliin katsoessa huomaa, että kyllä niissä keittiön perustehtävä eli ruokahuolto on pelannut.

Nyt sitten kuitenkin pitää ihan ite tietää, että minkälainen keittiö laitetaan. (ja sit vielä rakentajan pitää haluta samaa) Pohjapiirros on jo keittiölle toki luonut tietyt mitat ja sen merkitys keittiölle on huomattavasti isompi kuin mikään kaapin väri.

Meidän keittiö on mallia käytävä, mutta silleen positiivisella otteella. Avokeittiöt ja saarekkeet on tosi hienoja sisustuslehdissä, mutta ei yhtään meidän juttu. Meillä käy ruokavieraita ehkä kerran vuodessa ja silloinkin ruoka valmistuu alkuräjähdyksen kautta, joten mitkään avohommat ei todella ollut agendalla missään vaiheessa.

Käytävämäisyys vaatii myös vaaleutta ja keveyttä, jotta kyseessä ei ole pimeä tunneli, jonka päässä näkyy valoa - eli ikkuna. Vaaleutta saadaan valkoisella värillä ja keveyttä hillitsemällä yläkaappien määrää. Astianpesukone halutaan nostaa työskentelykorkeudelle ja samoin uuni. Integroiminen on kova juttu. Siinähän niitä ajatuksia, että mitä se keittiö voisi itseensä sitten syödä.

Maanantaina ollaan menossa yhteen keittiöliikkeeseen, jossa käytiin keväälläkin, jatkamaan suunnitelmia. Tänään ajattelin, että käynpä siellä etukäteispiipahtamassa ja samalla katsastan sen ympärillä olevat liikkeet.

Minä: Mä voisin tänään käydä itsekseni kiertämässä niitä keittiöliikkeitä.
Rakentaja: *näyttää epäröivältä* Ne laittaa kaikkia ajatuksia sun päähän.

Lähdin kuitenkin turneelle ja olin hyvin avoin ottamaan kaikkia näitä ajatuksia mun päähän. Voin kertoa, että ahdistus vaan kasvoi liike liikkeeltä. Outoja myyjiä, liian tuttavallisia, liian etäisiä, "ai, se on teidän talo"-tyyppisiä stalkkereita...lopulta päädyin tänne keväiseen liikkeeseen eli sinne Kvikille. Just sinne Kvikille, joiden esitteet on niin ihanaa paperia, että kohta vuoden esitteet on seissyt kirjapinon alimmaisena yöpöydälläni.

Siellä oli paikalla se kiva mies, joka osaa hoitaa sen myymisen niinku ihminen ihmiselle. Ei oo outo, ei liian tuttavallinen, ei liian etäinen, eikä ainakaan myöntänyt stalkanneensa meidän tonttia. Katsottiin niitä piirrustuksia ja ne tuntui ihan omilta edelleen. Olin siellä tunnin verran ja käytiin läpi tiettyjä ongelmallisia kohtia, vaihtoehtoja. Hän laittoi ajatuksia mun päähän, mutta molemmat tiesi, että myyjän kuuluu näin tehdä ja ostaja sitten päättää mitä tarttee ja mitä ei. Ne meidän keittiönkaapit on siellä liikkeessä ja niitä saa avata ja sulkea. Mä näen ne sieluni silmin siellä meidän talossa. Tämä keittiömalli oli myös Tampereen Asuntomessuilla (jos ystävä A luet tätä, niin mä en todella pääse niistä messuista yli) yhdessä talossa. Messukeittiö oli ihan eri mallia kuin meillä, mutta heti tunnistin sielläkin, että nää on ne meidän kaapinovet. Mulla ei edellenkään ole visiota unelmieni keittiöstä, mutta tää keittiö sopii just tähän taloon.

Sitten kun mietitään tuota otsikkoa "Miten keittiö ostetaan?". Se ostetaan kai pyytämällä kaikista kylän keittiöliikkeistä tarjous ja niitä sitten vertaillaan parhaan mukaan. Viilataan pilkkua ja tingitään leivänpaahdinta samaan hintaan. Voisiko sen kuitenkin ostaa myös sillä perusteella, että tämä keittiö mahtuu budjettiin ja se on vaan se meidän keittiö?

19. lokakuuta 2012

Raksapäivä 186: Ilo valosta, joka syttyy ja sammuu katkaisijasta.


 Nyt on autotallin ovi paikallaan. Oven molemmin puolin ensimmäiset sisämaalit.

 Piippu odottaa kasausta.

 ...asiat etenee, mutta kyllähän tätä keskeneräistäkin on vielä....

 Kannattaa kuitenkin keskittyä iloisiin asioihin, kuten ensimmäiseen valokatkaisijaan.Valo pois, valo päälle. (yllä) Tämä katkaisija löytyy teknisestä tilasta, johon tosissaan on nuo pysyvät valot asennettu. (alla)

Sähkömies on siis taas käynyt ja myös ulkoseiniin oli tullut tuollaisia valkoisia johdon pätkiä- niihin tulee ulkovalot.



18. lokakuuta 2012

Erilaista pankkitoimintaa. Naisten Pankki.

Olen nyt vuoden verran ollut mukana Naisten Pankin toiminnassa täällä Lahdessa. Olen kertonut Naisten Pankin menosta ainakin viime tammikuussa ja Kävele Naiselle Ammatti-tapahtumasta kerroin myös. Minulle tämä Naisten Pankin homma on sopinut hyvin ja sen toiminnassa on voinut olla mukana ilman muttia.

Näin pimeänä aikana moni etsii sitä iloa ja jaksamista märkään harmauteen. Itse suosittelen kaikille hyväntekeväisyyteen osallistumista. Antaa omaa aikaansa ja osaamista sitten lähelle tai kauas, niin kyllä hommasta saa niin paljon iloa ja fiilistä itsellensä. Ihmiset, jotka lähtevät sohvilta tekemään duunia toisten hyväksi, he ovat ihan oma rotunsa ja voin kertoa, että he ovat huippuja. Tuntuu tosi etuoikeutetulta touhuta niin upeiden ihmisten kanssa. Viime lauantaina tavattiin taas kansallisesti ja tällä kertaa ihanassa Turussa. Vaihdettiin ideoita, kokemuksia ja iloittiin tämän vuoden saavutuksista. Tänä syksynä toiminnalle on nostanut hattua itsemme lisäksi myös muutama virallisempi taho.

Naisten Pankin toiminta sai kansallisen palkinnon, kun meidän vapaaehtoisverkosto eli Naisten Pankki valittiin Vuoden 2012 varainhankkijaksi. Palkitsijana toimi Vastuullinen Lahjoittaminen ry. Palkinnon perusteluissa sanottiin:

"Palkinnolla annetaan tunnustusta Naisten Pankin tuhansien vapaaehtoisten työlle. Kuluneen vuoden aikana Naisten Pankin vapaaehtoiset ovat järjestäneet 30 paikkakunnalla ympäri Suomea yli 500 tapahtumaa, joilla on kerätty satoja tuhansia euroja kehitysmaiden naisten tukemiseksi. Naisten Pankki on verkosto, johon halutaan mukaan, jossa saa toteuttaa itseään ja josta saa rikkautta omaankin elämään. Vetovoima syntyy hyväntuulisesta, sinnikkäästä ja perinteisiä raja-aitoja puskevasta arkipäivän aktivismista. Naisten Pankki kasvaa ja on tullut jäädäkseen."

Tämä kansallinen tunnustus vei Naisten Pankin Hollantiin Global Awards for Fundraising 2012 -kilpailun Outstanding Volunteer (erinomainen vapaaehtoinen) -sarjaan ehdokkaaksi. Kyseessä on kansainvälisesti arvostetuin innovatiivisia varainhankintakeinoja koskeva palkinto. Sarjan voitti intialainen Reeta Sabharwal Action For Autism-järjestöstä, joka kerää varoja autismia sairastavien järjestölle Intiassa. Naisten Pankki sijoittui  kolmen parhaan joukkoon. Hienoa Action For Autism ja Naisten Pankki!

http://www.kirkonulkomaanapu.fi/filebank/2578-KUA_Naistenpankki_webkoko.jpg"Olimme kolmen parhaan joukossa, hienossa seurassa, eri puolilta maailmaa valittujen innostavimpien vapaaehtoisten joukossa! Oli upeaa edustaa Naisten Pankkia, joka on suomalainen innovaatio ja nyt jo kansainvälisesti tunnustettu. Olisi ollut vielä mahtavampaa, jos kaikki 3000 vapaaehtoista olisivat voineet olla mukana vastaanottamassa tunnustusta. Tätä vielä juhlitaan yhdessä"  Ritva Ohmeroluoma, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja

Joku muukin kuin minä, on siis ajatellut, että tämä voisi olla sellaista toimintaa, jossa kannattaa olla mukana. Mä luulen, että ne 10 000 kehitysmaiden naista, jotka ovat saaneet elämällensä uuden suunnan vuoden 2007 Naisten Pankin perustamisen jälkeen, ovat samaa mieltä. 

 
Tekstilainaukset, lähde ja tietoa Naisten Pankista: www.naistenpankki.fi.

12. lokakuuta 2012

Raksapäivä 179: Yläkerran ensi-ilta.


 Löydettiin tällaiset edulliset valkoiset perusovet ja otettiin nää molemmiksi katukerroksen ulko-oviksi. Eikö ole aika kivat? ...no ei! Nää on väliaikaiset raksaovet. Hienoa kuitenkin, että ovet on paikallaan.


 Viimeistellyt autotallin ikkunat.




 Ikkunoiden smyygilaudat ovat melko ohuet ja sillä on haettu vähän modernimpaa ilmettä. Pienen pohdinnan jälkeen päädyttiin myös maalaamaan ne seinän värisiksi. Useinhan ne on nurkkalautojen väriset. Ei haluttu kuitenkaan ohkaisia vaaleita riukuja ikkunoiden ympäri. Päätös oli kyllä ihan oikea. Hyvä näin.
 Tää on katto sisältäpäin. Täällä tehty tällä viikolla isoin työ eli villat ja höyrynsulkumuovit.
 Ensimmäinen kuva yläkerrasta ever. Tännekin saatu villat ja muovit. Niin tässä me sitten joskus nukutaan.

 Yläkerrasta alakertaan.

 Tähän kulmaan tulee the master bedroomin vaatesäilytys ja pieni kylpyhuone.

 Tää kuva on otettu rakennustelineeltä. Kakkoskerroshan on mallia parvi. Rakennusmääräykset estivät täyden kakkoskerroksen rakentamisen ja sen pinta-alakin oli rajattu.

 Tämä kuva otettu myös rakennustelineeltä. 
Tästä kohtaa siis toinen kerros jää auki.

 Edelleen rakennustelineeltä. Siellä telineellä valokuvaa siis rakentaja.

Mulle tää toiseen kerrokseen pääsykin oli jo ihan oma projektinsa.
Eikä tämä kuvassa oleva alastulokaan ihan helppoa ollut.
Uusia kuvia yläkerrasta ei siis ole ihan just tulossa!

P.S. Tässä vielä yksi kuva, tuon ikkunan ympärillä on mun huone. Sinne tulee walk-in-closet, lukunurkkaus, kirjoittamistila, sherry-nurkkaus, divaani, joogatila, ja mitähän vielä.
Joutuu ehkä vielä vähän pohtii toteutusta, kun neliöitä on reilu kymmenen.

11. lokakuuta 2012

Talon muoto ihastuttaa.

Rupeaako koko ikänsä kerrostalossa asunut kirjoittaja olemaan jo valmis siirtymään omakotitaloasukkaaksi, kun kaikki talon mallinen näyttää niin mukavalta sisustuslehdissä ja -blogeissa?






Kuvat: Finnish Design Shop sekä Livingstore.fi